Home » Sjakkregler

Sjakk er et 1500 år gammel strategispill som går ut på å beseire motstanderens konge. I dag spille sjakk over hele verden bortsett fra i Japan hvor de benytter seg av en annen utgave av spillet. Siden 1927 har det vært arrangert sjakkolympiade, eller sjakk-OL, dette avholdes hvert annet år.

En omgang kalles for ”et parti”, og brikkene har samme utgangsstilling for hvert parti. Hver spiller har 1 konge, 1 dronning, 2 tårn, 2 springere, 2 løpere og 8 bønder. Den ene spilleren har hvite brikker og den andre sorte, det er alltid hvit som starter spillet. Brikkene skal kun flyttes et trekk om gangen og det er om å gjøre å beseire motstanderens konge.

En spiller står i sjakk matt om kongen er angrepet av alle motstanderens brikker (unntatt kongen) og har da tapt spillet. Et parti kan avsluttes ved seier til en av fargene eller ved remis, som betyr uavgjort. Partiet spilles på tid og hver spiller har en egen stoppeklokke som skal benyttes. Brikkene flyttes med en hånd og den andre skal styre stoppeklokken. Sjakk er et gentlemans-spill, og det forventes at spillerne utviser god oppførsel. De skal hilse pent før og etter partiet og i enkelte tilfeller er det egen kleskode som gjelder.