Sjakkinspirasjon fra uventet hold


Inspirasjon kan komme fra mange steder, også fra helt uventet hold. Det gjelder enten man er maler, forfatter, idrettsutøver eller pokerspiller.

chess

Noen ganger kan man bli så sikker på sitt eget spill eller sine egne evner, at man ikke er åpen for endringer, og da kan man få problemer. For de andre spillerne eller de andre utøverne endrer seg, og da gjelder det å følge med på disse endringene, ellers blir man hengende bak. En utøver, enten innen sport, spill eller kunst, må hele tiden være åpen for å lære noe nytt. I boka Poker for Dummies, blir spillerne bedt om å ta pauser, gå vekk fra bordet og gå seg en tur utendørs. Ofte kan en pause i spillet gi ny inspirasjon.

I likhet med poker, kan man også få uventet inspirasjon til å spille bedre sjakk. Precis som sjakk er poker ett strategiskt spill, som krever at man tenker før man handler. Ellers kan man raskt tape spillet. Når man spiller sjakk, bør man også ta pauser noen ganger. En annen ting som kan forbedre spillet, er å drive med noe helt annet i tillegg til sjakk. Magnus Carlsen driver for eksempel mye med sport. Det klarner hodet og får tankene vekk fra spillet, slik at hodet får hvile litt. Sjakkinspirasjon kan altså komme fra nær sagt hvor som helst.

Det kan også være fint å spille andre spill. En sjakkspiller eller en pokerspiller kan finne inspirasjon i andre strategiske spill, enten det er rulett, blackjack eller matematikkorienterte spill. Faktisk kan brettspill være en inspirasjon, for selv i et enkelt spill som Ludo, må man tenke gjennom trekkene sine. Et annet brettspill som vi kan anbefale er Othello. Dette er et strategispill der man skal prøve å få snudd motstanderens brikker, samtidig som man må beskytte egne brikker. På en gunstig måte for hverandre er sjakk god inspirasjon for poker, i likhet med poker den andre veien for sjakk. De to spillene har mange fellestrekk, selv om det er et par forskjeller. Men tenkemåten, med å tenke flere trekk framover, og prøve å forutsi hva motspilleren tenker, er ganske lik i de to spillene.

Å være kreativ på en eller annen måte kan også gi inspirasjon. Kreativ utfoldelse gir hjernen en liten hvilepause, der tankene kan sveve fritt. Da kan det komme plutselige innfall som gjør at man forbedrer spillet sitt. Det er lett å finne en hobby man kan trives med, enten man liker å tegne, male, legge puslespill eller bygge modeller. Alt dette er ting som kan gi inspirasjon og avkobling når man ikke spiller. Bygg et modellfly, eller lag en gammeldags drage sammen med barna. Deretter kan du gå ut og teste modellen eller dragen. Da får du frisk luft samtidig.

Eller lære deg noen enkle maleteknikker, for å få tankene dine ned på papiret. Dette er morsomt og enkelt, og man trenger ingen overdrevne kunstneriske talenter. Man kan tegne bildegåter, eller lage en krusedull som senere blir fylt med farger. Alt dette er avslappende og avkoblende slik at man kan samle tankene.

inspiration

Sport er også en fin inspirasjonskilde. Når man spiller, bruker man hodet, men når man driver med sport, bruker man først og fremst kroppen. Det er kanskje derfor Magnus Carlsen gjerne spiller basketball eller fotball i pausene i store sjakkturneringer. Når man bruker kroppen, får man også i gang hjertet. Blodet pumper raskere, og kroppen tar opp mer oksygen. Det bidrar til å klarne hjernen. Prøv å drive med utendørssport. All sport er sunn aktivitet, men når man trener ute får man puste i frisk luft. Det er også viktig.