Hell vs. ferdigheter i spill


Det finnes enkelte spill der flaks og hell er den eneste faktoren. Det er ingenting man kan gjøre for å påvirke utfallet. På den andre enden av skalaen finner vi spill som er helt avhengig av riktige kunnskaper og/eller riktige ferdigheter, og ikke noe hell i verden kan hjelpe deg noe særlig på veien. Det finnes en mengde spill som er en kombinasjon av de to, og disse er kanskje de mest populære og morsomme, der tilfeldigheter gir riktig grad av spenning, men der man er ikke hjelpeløst og totalt avhengig av lady fortuna.

Bingo og rulett – spill basert på flaks

Denne typen spill, der nummer trekkes tilfeldig, avgjøres av flaks alene. Du har tallene, eller har du dem ikke. Du kan ikke påvirke utfallet. Enkelte hevder at man ved å beregne sannsynlighet kan forutse utfallet noe, men dette krever nok mer avansert matte enn det de fleste har greie på, og selv da er det nok fortsatt mest kaoskreftene som regjerer.

Poker og odds – spill basert på ferdighet og flaks

Noe av grunnen til at poker er et svært populært kortspill er nok den gode balansen mellom ferdigheter og flaks. God kunnskap om pokerstrategier, et uleselig pokerfjes og evne til å lese motstanderne er ferdigheter som øker vinnersjansene i poker. Men, så er det flaks hva slags hånd du får utdelt. Det samme gjelder for odds, der kunnskap gir deg en fordel, men hvor enkelte tilfeldigheter også spiller inn. Enkelte plasserer også blackjack i denne kategorien, der telling og oversikt kan gi deg en fordel.

Sjakk – spill basert nærmest utelukkende på ferdigheter

Dette strategispillet er et godt eksempel på spill basert på ferdigheter, brettet, brikkene og forutsetningene er synlige for begge parter, og det er få eller ingen tilfeldigheter. Her er det kun strategiske evner som avgjør utfallet av spillet.